Nieuwe watertegel draagt bij aan droge voeten

In het Rotterdamse Zomerhofkwartier is op 29 september 2105 in aanwezigheid van Wim Kuijken (Deltacommissaris), Henk Ovink (Nederlands eerste Watergezant), Paul van den Eijnden (hoogheemraad) en Pex Langenberg (wethouder o.a. Duurzaamheid) de eerste Rain(a)way-tegel gelegd in de Rain(a)way Garden Katshoek. Door deze 100 meter lange en 4 meter brede tuin aan de Heer Bokelweg zal de wateroverlast in de wijk bij piekbuien minder worden. De Rain(a)way-tegel is een nieuw concept van ontwerpster Fien Dekker en wordt voor het eerst gebruikt in de door De Urbanisten ontworpen Rain(a)way Garden in Rotterdam.

Het Zomerhofkwartier en de naastgelegen Agniesebuurt hebben bij hevige regenbuien overlast van water op straat, in de achtertuin of kelder. Samen met ondernemers, bewoners en onder meer het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), woningcorporatie Havensteder, De Urbanisten en de gemeente Rotterdam is reeds een aantal resultaten behaald om de wijk klimaatbestendig te maken. Zo is in 2013 het waterplein Benthemplein aangelegd en is een aantal overtollige parkeerplekken omgetoverd tot een pop-up regentuin. Met de komst van de Rain(a)way Garden worden ook aan de Heer Bokelweg parkeerplaatsen vervangen door meer groen. Pex Langenberg (wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid, Cultuur): “In de toekomst zullen we steeds vaker te maken krijgen met hevige regenval en hogere temperaturen. Daarom werken we hier samen met bewoners en ondernemers aan een klimaatbestendige wijk. Het ontharden van de buitenruimte, meer groen, participatie en gebiedsontwikkeling staan centraal. Daarbij nemen we ook de ruimte voor het testen van nieuwe concepten, zoals de Rain(a)way Garden.”

Samenwerking
Paul van den Eijnden, hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, onderstreept het belang van samenwerking: “We hebben elkaar in Rotterdam hard nodig om de kans op wateroverlast bij extreme piekbuien te verkleinen. Daarbij vind ik het belangrijk om nieuwe oplossingen toe te passen. De Rain(a)way Garden is hier een goed voorbeeld van, naast bestaande toepassingen zoals waterpasserende verharding en ondergrondse infiltratiekratten. Alle oplossingen samen dragen ertoe bij dat regenwater wordt opgevangen en het langzaamaan zijn weg in de grond kan vinden. Alleen door kleinschalige maatregelen in de buurt te combineren met grootschalige projecten als waterpleinen en extra oppervlaktewater houden we in de toekomst droge voeten.”

NAAR NIEUWSARCHIEF